ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 Μπάλλα

ping_pong_png10364

Οι διεθνείς κανονισμοί καθορίζουν ότι το παιχνίδι παίζεται με ελαφριά μπάλλα βάρους 2,7 γραμμαρίων και διαμέτρου 40 χιλιοστών. Το μπαλλάκι πρέπει να αναπηδά 24 – 26 εκατοστά όταν αφεθεί να πέσει από ύψος 30,5 εκατοστών πάνω σε ατσάλινη επιφάνεια, συνεπώς πρέπει να έχει συντελεστή επαναφοράς 0,89 – 0,92. Η μπάλλα 40 χιλιοστών εισήχθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Η εισαγωγή της τότε είχε προκαλέσει διαμάχες καθώς η κινέζικη εθνική ομάδα είχε ισχυρισθεί ότι η αλλαγή έγινε προκειμένου να δώσει πλεονέκτημα στους μη Κινέζους παίκτες, καθώς η νέα, μεγαλύτερη, μπάλλα μείωνε την ταχύτητα του παιχνιδιού λόγω αυξημένης αεροδυναμικής αντίστασης και οι περισσότεροι Κινέζοι παίκτες εκείνη την εποχή παίζανε με γρήγορες επιθέσεις και καρφιά. Ο πραγματικός λόγος ήταν να επιβραδυνθεί το παιχνίδι ώστε να γίνει πιο προσιτό για τους τηλεθεατές.

Η νέα μπάλλα των 40 χιλιοστών είναι πιο αργή και παίρνει λιγότερο σπιν από την προηγούμενη των 38 χιλιοστών. Η μπάλλα περιέχει αέρα και κατασκευάζεται από υψηλής αναπήδησης ταρταρούγα (celluloid), ή πλαστικό υλικό με παρόμοιες ιδιότητες και έχει λευκό ή πορτοκαλί ματ χρώμα. Η επιλογή του χρώματος της μπάλλας γίνεται ανάλογα με το χρώμα του τραπεζιού και του περιβάλλοντα χώρου. Για παράδειγμα η λευκή μπάλλα διακρίνεται καλύτερα πάνω σε πράσινο ή μπλε τραπέζι απ’ ότι σε γκρι. Αστέρια ζωγραφισμένα πάνω στην μπάλλα υποδεικνύουν την ποιότητά της. Μπάλλες με περισσότερα αστέρια έχουν μεγαλύτερη αντοχή και έχουν πιστοποιημένα ομοιόμορφη κατανομή βάρους. Μπάλλες με τρία αστέρια έχουν μέγιστη ποιότητα και χρησιμοποιούνται στους επίσημους αγώνες.

Τραπέζι

Το τραπέζι έχει μήκος 2,74 μέτρα, πλάτος 1,52 μέτρα και ύψος 76 εκατοστά και είναι κατασκευασμένο από ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας (Masonite) η υλικό παρόμοιων ιδιοτήτων, επικαλυμμένο με λεία, χαμηλής τριβής επιφάνεια. Το τραπέζι χωρίζεται στη μέση από φιλέ ύψους 15,25 εκατοστών. Ένα τραπέζι εγκεκριμένο από την ITTF πρέπει να έχει επιφάνεια μπλε ή πράσινου χρώματος. Επίσης, συχνά συναντώνται σε πάρκα τσιμεντένια τραπέζια με μεταλλικά φιλέ.44bdee99-37b3-448c-e149-e45b6e98dad1

Σε πολλές χώρες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα τα σταθερά τραπέζια εξωτερικού χώρου, που απαντώνται σε πάρκα και άλλους ανοικτούς δημόσιους χώρους και συνήθως κατασκευάζονται από ειδικό μπετόν, με ειδική σκληρή επιφάνεια και μεταλλικό φιλέ.Σταθερό τραπέζι εξωτερικού χώρου Είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε περισσότερος κόσμος να έρχεται σε επαφή με το άθλημα. Το παιχνίδι σε αυτά τα τραπέζια είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό αν και δεν ενδύκνεινται για επίσημες διοργανώσεις για προφανείς λόγους.

Ρακέτα

Οι παίκτες είναι εξοπλισμένοι με μια ρακέτα πολλαπλών επιστρώσεων ξύλου επικαλυμμένη από στρώμα λάστιχου στη μία ή και τις δύο πλευρές της, ανάλογα με τον τρόπο που πιάνει ο παίκτης τη ρακέτα. Ο επίσημος όρος της ITTF στα αγγλικά είναι «racket», αν και ο όρος «bat» είναι ευρέως χρησιμοποιούμενος στην Μεγάλη Βρεταννία και ο όρος «paddle» στις Η.Π.Α.

Σύγχρονη ρακέτα της Butterfly με ανθρακονήματα, με εμφανή την βαθμονόμηση του κατασκευαστή ως Off+.Το ξύλινο τμήμα της ρακέτας (στα αγγλικά «blade»), συνήθως αποτελείται από ένα έως και επτά επίπεδα ξύλου αλλά επίσης φελός, υαλονήματα, ανθρακονημάτα, ίνες αλουμινίου αλλά και Κέβλαρ χρησιμοποιούνται συχνά. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ITTF τουλάχιστον το 85% του όγκου της ρακέτας πρέπει να αποτελείται από φυσικό ξύλο. Συνηθισμένοι τύποι ξύλου που χρησιμοποιούνται είναι τα Balsa, Limba, Κυπαρίσσι και Hiroki, δημοφιλές στην Ιαπωνία. Το μέσο μέγεθος του ξύλινου τμήματος της ρακέτας είναι περίπου 16,5 εκατοστά μήκος και 15 εκατοστά πλάτος. Αν και οι επίσημοι κανονισμοί εστιάζουν στο επίπεδο της επιφάνειας και στην ακαμψία της ρακέτας, αυτές οι διαστάσεις είναι και οι βέλτιστες στα περισσότερα στυλ παιχνιδιού.

Οι κανονισμοί της επιτραπέζιας αντισφαίρισης επιτρέπουν διαφορετικές επιφάνειες σε κάθε πλευρά της ρακέτας. Διάφοροι τύποι επιφανειών παρέχουν διαφορετκά επίπεδα ταχύτητας και σπιν, ενώ κάποιες έχουν την ιδιότητα να εκμηδενίζουν το σπιν. Παραδείγματος χάριν είναι συχνό ένας παίκτης να έχει μια ρακέτα με επιφάνεια που παρέχει υψηλό σπιν στην μια πλευρά της και μηδενικό στην άλλη. Έτσι, αντιστρέφοντας τις πλευρές της ρακέτας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να επιστρέψει την μπάλλα με διαφορετικούς τρόπους. Προκειμένου να βοηθείται ο παίκτης να αντιλαμβάνεται την πλευρά της ρακέτας που χρησιμοποιεί ο αντίπαλος κατά το χτύπημα, οι διεθνείς κανονισμοί ορίζουν ότι η μια πλευρά πρέπει να είναι χρώματος κόκκινου και η άλλη μαύρου. Ο παίκτης έχει δικαίωμα να ελέγξει την ρακέτα του αντιπάλου του προτού αρχίσει το παιχνδί ώστε να γνωρίζει τι τύπου επιφάνειες χρησιμοποιεί και ποια είναι τα χρώματά τους.Μια ρακέτα τύπου «penhold» με οδοντωτό λάστιχο.Παρόλη την μεγάλη ταχύτητα του παιχνιδιού ο παίκτης μποροεί να αντιληφθεί ξεκάθαρα ποια πλευρά της ρακέτας χρησιμοποιεί ο αντίπαλός του σε κάθε χτύπημα. Οι κανόνες ορίζουν επίσης ότι η ρακέτα δεν μπορεί να αλλαχθεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού παρά μόνον αν υποστεί ζημιά.

Τα ξύλινα τμήματα των ρακετών βαθμονομούνται από τον κατασκευαστή τους ανάλογα με το πόσο επιθετικά («γρήγορα») είναι. Ομοίως τα λάστιχα βαθμονομούνται βάσει των χαρακτηριστικών τους, τα βασικά εκ των οποίων είναι η ταχύτητα τους, η σκληρότητά τους και το σπιν που δίνουν στην μπάλλα.