Ε.Φ.Ο.Επ.Α. η ετήσια γιορτή

Σκληρή κριτική και παράπονα από την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. στην ετήσια γιορτή.

Την οικογενειακή θαλπωρή του αθλήματος μέσα στη γενική βαρυχειμωνιά, που πλήττει τη χώρα, μετέδωσε χτες βράδυ η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης με την καθιερωμένη γιορτή της για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Μόνο που αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να το κάνει με καλή διάθεση και αισιοδοξία. Τα οικονομικά και άλλου είδους προβλήματα έχουν «παγώσει» πλέον τα χαμόγελα, έχουν αυξήσει την ανησυχία για το μέλλον και αυτό το κλίμα έβγαλε η διοίκηση στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής περιγράφοντας τη δυσβάσταχτη σημερινή κατάσταση. Η εκδήλωση περιλάμβανε, όπως κάθε χρόνο, τις απονομές επάθλων στις πρωταθλήτριες ομάδες των πρωταθλημάτων της ιεραρχίας για την αγωνιστική περίοδο 2015-2016, όπως και ειδικές βραβεύσεις. Είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν φίλοι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς μεταδόθηκε σε live streaming σε παραγωγή της ιστοσελίδας Sportshero.

Μ. ΚΟΛΥΜΠΑΔΗΣ: «ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ»

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι όσοι ζούμε σ’ αυτό το λατρευτό κομμάτι γης. Κι εμείς λαός της Ελλάδας είμαστε. Λαός εγκαταλελειμμένος που οι συμφορές του δεν συγκινούν, τα πάθη του, δεν πουλάνε. Το έχουμε ακούσει, το έχουμε διαβάσει στα αδιάφορα μάτια όσων δεν αγαπούν τον αθλητισμό, ποιος θ΄ ασχοληθεί με το μπαλάκι; Εδώ ο κόσμος χάνεται. Επειδή ο λαός μας λέει ότι η φωνή του αδικημένου ηχεί κι ακούγεται ίδια με την φωνή του ανίκανου και του ακαμάτη, και για να μην μπερδευτείτε, σας λέμε λοιπόν ότι αυτό το μπαλάκι δεν διαφέρει από την μεγάλη μπάλα. Σώζει παιδιά, σώζει ανθρώπους, γυμνάζει σώματα και ψυχές, διαπαιδαγωγεί, προσφέρει διέξοδο από τρυφερές ηλικίες μέχρι βαθιά γεράματα, γεγονός που δεν διαθέτουν άλλα αθλήματα.

Από τον Φλεβάρη που ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις, επίσημα και ανεπίσημα μας πληροφορούσαν ότι στο τέλος του έτους θα υπάρξει συμπληρωματική επιχορήγηση. Περιμέναμε, σαν αφελείς που είμαστε, να βγουν οι αποφάσεις και βγήκαν χωρίς να μας περιλαμβάνουν. Ούτε ένα σεντ, έτσι για δείγμα κι ενώ με την εκπνοή του 2016 έλαβαν επιπλέον χρήματα του αρχικά εγκριθέντος προϋπολογισμού, άλλες, μικρές και μεγάλες Ομοσπονδίες. Είναι ο ορισμός της άνισης μεταχείρισης. Η Πολιτεία εξακολουθεί να μην δείχνει τον δέοντα σεβασμό σε ένα παλιό άθλημα, που τιμά με επιτυχία τα ελληνικά χρώματα, δίχως φιοριτούρες, καθαρό από φαρμακευτικές ουσίες και χωρίς βία στις εξέδρες. Εξακολουθεί να μην βλέπει το πολύπλευρο-πολυεπίπεδο αθλητικό και κοινωνικό  έργο  που γίνεται και είναι απλωμένο σε όλη την χώρα, 365 ημέρες τον χρόνο. Το οικονομικό πρόβλημα έχει γίνει πια αξεπέραστο κι αν δεν δοθεί λύση άμεσα, πνίγει το άθλημα και το πεθαίνει», ανέφερε ο επικεφαλής της διοίκησης και αργότερα στάθηκε στη συγκινητική συμπαράσταση από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ομοσπονδία μπροστά στην οικονομική αδυναμία της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., όπως και στο πρόβλημα με τη χρήση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας για αγώνες.»

Τέλος, ο Μανώλης Κολυμπάδης αναφέρθηκε ονομαστικά σε πολλούς από τους νεαρούς ελπιδοφόρους αθλητές, επισήμανε ότι :

«όσο τα οικονομικά μάς βουλιάζουν, τόσο τα παιδιά μας διακρίνονται και προκόβουν αγωνιστικά», τόνισε ότι «η συμπαράσταση και η αυταπάρνηση των γονιών, των οικογενειών, των αθλητών και αθλητριών μας, είναι συγκλονιστική, διότι στερούνται οι άνθρωποι για να αγωνισθούν τα παιδιά τους» και συμπλήρωσε: «Αυτά μας υποχρεώνουν να μαζεύουμε τα κουράγια μας. Μας δίνουν από το οξυγόνο τους, για μια ύστατη προσπάθεια σωτηρίας. Εκ φύσεως, δεκαετίες τώρα έχουμε φανερώσει ότι είμαστε γενικά αισιόδοξοι και αγωνιστές. Τώρα όμως λυγίσαμε. Δεν βαστιέται πλέον το βάρος που μας επιβάλουν. Παράλληλα αντιμετωπίζουμε τη γνωστή γραφειοκρατία που κατατρώει τις εναπομείνασες δυνάμεις».

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η φετινή γιορτή περιλάμβανε δύο ειδικές βραβεύσεις της ομοσπονδίας. Η πρώτη αφορούσε τα διοικητικά στελέχη της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας της Ε.Ο.Ε. Μανώλη Κοτσολάκη, Στράτο Καρέτο και Μαρία Λιακοπούλου, στα οποία η ομοσπονδία εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την υποστήριξη, που προσφέρουν και στην επιτραπέζια αντισφαίριση μέσα από την εργασία και την αγάπη τους για τον ελληνικό αθλητισμό και το ολυμπιακό κίνημα της χώρας.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή όπου η διοίκηση της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. απένειμε τιμητική διάκριση «Ευ αγωνίζεσθαι» στον νεαρό αθλητή του Ο.Ε.Α. Κορινθίας «ο Λέων»  Κωνσταντίνο Κορδαλή. Σε καθοριστικό ματς των προκριματικών της Πάτρας για το φετινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών ο 18άχρονος πινγκπονίστας υπέδειξε ότι σε χτύπημα του αντιπάλου του Παναγιώτη Αδριανού το μπαλάκι βρήκε στην κόχη του τραπεζιού, και που δεν είχε δει ο διαιτητής. Αν άφηνε τη φάση θα έφτανε στη νίκη και την πρόκριση με 3-1 σετ και τελικά μετά τη μείωση του σκορ σε 10-9 δέχτηκε και την ανατροπή με 3-2 από τον 13χρονο Αδριανό και αποκλείστηκε. Ήταν πρωτοβουλία άξια συγχαρητηρίων για τον ίδιο τον Κορδαλή, τους γονείς του και ανθρώπους, που του έχουν περάσει αξίες στα χρόνια της αθλητικής του διαδρομής και δικαιολογημένα δέχτηκε το θερμό χειροκρότημα από το ακροατήριο.

Επίσης, βραβεύτηκαν, όπως κάθε χρόνο, οι αθλητές, που συγκέντρωσαν τις περισσότερες πρωτιές στους ελληνικούς πίνακες αξιολόγησης ανδρών και γυναικών για τη σεζόν 2015-2016, όπως και το πρώτο σωματείο στον πίνακα αξιολόγησης της ομοσπονδίας την ίδια περίοδο. Ο Κώστας Παπαγεωργίου του Ολυμπιακού και η Κατερίνα Τόλιου του Δ.Α.Ο. Ταύρου ήταν και φέτος οι κορυφαίοι. Πρώτος σύλλογος στην αξιολόγηση αναδείχτηκε ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π..

Στο πλαίσιο της γιορτής εξάλλου, η ιστοσελίδα Sportsland απένειμε τα βραβεία για την ψηφοφορία, που η ίδια διεξήγαγε με τους αναγνώστες της, για τους πολυτιμότερους αθλητές της Α1 και της Α2 εθνικής κατηγορίας στη σεζόν 2015-2016. Νικητές της ψηφοφορίας ήταν ο Γιάννης Σγουρόπουλος του Ολυμπιακού στην Α1 ανδρών, η Όλγα Γεωργοπούλου του Α.Σ. Πέρα Αθηνών στην Α1 γυναικών, ο Βασίλης Αντωνιάδης του Π.Κ.Δ. Ταύρου στην Α2 ανδρών και η Ελισάβετ Τέρπου της Αθηνάς Μαγκουφάνας στην Α2 γυναικών.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΑΝ  

Ακολούθησαν οι απονομές των επάθλων σε 27 σωματεία, που διακρίθηκαν κατά την αγωνιστική περίοδο 2015-2016. Ήταν τα ακόλουθα:

Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. για την 1η θέση στην Α1 ανδρών και τη 2η στην Α1 γυναικών

Ο Α.Σ. Πέρα Αθηνών για τη 2η θέση στην Α1 ανδρών και την 3η στην Α1 γυναικών

Ο A.O. Ταταύλα για την 3η θέση στην Α1 ανδρών

Ο Α.Ο. Δ.Α.Ο. Ταύρου για την 1η θέση στην Α1 γυναικών

Το Π.Κ.Δ. Ταύρου για την 3η θέση στην Α2 γυναικών

Ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης για την 1η θέση στην Α2 ανδρών

Ο Γ.Ν.Ο. Άρης Νικαίας για τη 2η θέση στην Α2 ανδρών και την 1η θέση στην Α’ Αττικής γυναικών

Ο Α.Ο. Ελληνικού για την 3η θέση στην Α2 ανδρών και την 3η θέση στη Β’ Εθνική Αττικής γυναικών

Ο Α.Σ.Ε.Α. Σάρισες Φλώρινας για την 1η θέση στην Α2 γυναικών

Ο Α.Ο. Άρης 2006 για τη 2η θέση στην Α2 γυναικών

Η Α.Ε.Κ. για την 1η θέση στη Β’ Εθνική Αττικής ανδρών

Η Α.Ε. Αθηνά Μαγκουφάνας 2004 για τη 2η θέση στη Β’ Εθνική Αττικής ανδρών

Ο Γ.Α.Σ. Η Ελευσίς για την 3η θέση στη Β’ Εθνική Αττικής ανδρών

Ο Α.Σ. Καλλιθέας ΑΛΦΑ για την 1η θέση στη Β’ Εθνική Αττικής γυναικών και την 1η θέση στη Γ’ Αττικής ανδρών

Ο Α.Ο. Ηράκλειο 2001 για τη 2η θέση στη Β’ Εθνική Αττικής γυναικών

Ο Α.Ο. Ζήνων Γλυφάδας για την 1η θέση στην Α’ Αττικής ανδρών

Ο Α.Ο. Διονύσου για τη 2η θέση στην Α’ Αττικής ανδρών

Ο Α.Ο. Αγίας Βαρβάρας για την 3η θέση στην Α’ Αττικής ανδρών

Ο Πανιώνιος Γ.Σ. για την 1η θέση στη Β’ Αττικής ανδρών

Το Ρουφ 80 για τη 2η θέση στη Β’ Αττικής ανδρών

Ο Πανελλήνιος Γ.Σ. για την 3η θέση στη Β’ Αττικής ανδρών

Ο Π.Α.Ο. Φυλής για τη 2η θέση στην Α’ Αττικής γυναικών

Η Α.Ε. Νέας Κηφισιάς για την 3η θέση στην Α’ Αττικής γυναικών

Ο Τελαμών Σαλαμίνας για τη 2η θέση στη Γ’ Αττικής ανδρών

Ο Α.Ο. Βύρων για την 3η θέση στη Γ’ Αττικής ανδρών

Ο Γ.Α.Σ. Λέσβου για την 1η θέση στη Β’ Εθνική Λοιπής χώρας ανδρών

Ο Ο.Α. Χανίων για την 1η θέση στη Β’ Εθνική Λοιπής χώρας γυναικών